DESIGNED BY JOOMLA2YOU

Ecological Engineering

Waterkwaliteit

Aquatische ecologie

Duurzaamheid

Bioniers is lid van

Bioniers is lid van

Nieuws

Onderzoek Zuiverende Kassen

11 april 2016

Bioniers gaat aan de slag met een inventariserend onderzoek naar zuiverende kassen. Zuiverende kassen zijn een nieuw type rioolwaterzuiveringsinstallatie. Dit type heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van traditionele rwzi's. In opdracht van STOWA en gesteund door 13 waterschappen gaat Bioniers uitzoeken of de claims van de leveranciers van zuiverende kassen kloppen en hoe de installaties zich verhouden tot traditionele actief slib systemen. Lees het H2O artikel HIER.

 

Eervolle vermelding Eo Wijersprijs

11 september 2015

Bioniers heeft samen met adviesbureauLandschapsprocessen en Hofstra/Heersche Landschapsarchitecten meegedaan met de Eo Wijersprijs 2014-2015. De prijsvraag ging over het energieneutraal maken van de stedendriehoek. Onze inzending focust op de nodige transitie in de landbouw en is getiteld Plan Ortolaan. Met ons plan hebben we een eervolle vermelding gekregen. Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd. De volledige uitslag is HIER te lezen.

 

Gewonnen!

2 september 2015

Samen met zes andere zelfstandigen die ook lid zijn van Waterforce heb ik meegedaan aan de prijsvraag van Stichting Rioned over de toekomst van de riolering in Nederland en we hebben met onze inzending de (gedeelde) eerste plaats gehaald. Onze inzending is HIER te zien. Alle winnaars staan HIER vermeld.

 

De wilgen zijn geplant!

15 juni 2015

Vandaag hebben we de wilgen in het wilgenfilter op het Biesbosch Museum Eiland geplant. De wilgen moeten de komende weken gaan uitlopen. Over twee weken is de opening van het museum en vanaf dat moment komt er afvalwater in het filter.

 

Aanleg wilgenzuivering Biesboschmuseum gestart

27 mei 2015

Vandaag is gestart met de aanleg van de wilgenzuivering op het Biesbosch Museum Eiland. Naar verwachting is de basis van de zuivering maandag klaar. Later volgt het planten van de wilgenstekken.

 

Bioniers realiseert waterzuivering met wilgen bij Biesbosch Museum Eiland

6 mei 2015

Bioniers realiseert in samenwerking met Probos en Gobal Wetlands een waterzuivering met wilgen op het Biesbosch Museum Eiland dat momenteel wordt gerenoveerd. De aanleg wordt mede mogelijk gemaakt door InnovatieNetwerk. In de waterzuivering wordt het afvalwater uit de toiletten en het restaurant gezuiverd. Het systeem lijkt op een helofytenfilter, maar is beplant met wilgen in plaats van met riet. Er zijn twee grote voordelen van wilgen ten opzichte van riet: wilgen verdampen veel water, waardoor het volume afvalwater drastisch wordt gereduceerd en wilgen produceren nuttige biomassa. Het Biesboschmuseum krijgt een biomassakachel, zodat de geoogste wilgen gebruikt gaan worden om het museum te verwarmen. De wilgen worden eens per twee of drie jaar geoogst.

 

Bioniers en Mycelco presenteren Glas Zuiver Water

23 april 2015

Bioniers en Mycelco presenteren het project Glas Zuiver Water bij de opening van AquaReuse in Bleiswijk. Beide projecten zijn proefprojecten met als doel de emissies vanuit de glastuinbouw tot nul te reduceren. In het project Glas Zuiver Water wordt afvalwater uit de glastuinbouw gereinigd door planten en schimmels. De planten verwijderen de nutriënten en de schimmels breken gewasbeschermingsmiddelen af. De belangstelling voor het project was groot, mede omdat deze biologische technieken beloven goedkoper te zijn dan technische oplossingen.

 

Eerste tests afbraak gewasbeschermingsmiddelen succesvol

16 april 2015

De eerste tests van het project Glas Zuiver Water, waarbij gewasbeschermingsmiddelen afgebroken worden met behulp van schimmels zijn succesvol geweest. Bij de test is een mix gemaakt van de in het oppervlaktewater rondom het glastuinbouwgebied van Erica en Klazienaveen voorkomende gewasbeschermingsmiddelen. Deze mix is met verschillende methoden blootgesteld aan schimmels of de enzymen uit deze schimmels. Bij de best presterende test zijn de concentraties van 8 van de 9 middelen voor meer dan 99% afgenomen en van het negende middel, Imidacloprid, was dat 98,5%. Na deze bemoedigende resultaten gaan we de methode verder verfijnen.

 

Wat Bioniers doet

Bioniers adviseert, voert onderzoek uit en innoveert. Ook detacheringen behoren tot de mogelijkheden.

Bioniers streeft naar de hoogst mogelijke kwaliteit en bij ons is een afspraak een afspraak.

Missie

Bioniers wil bijdragen aan een schone, leefbare leefomgeving, met name zorg dragen voor mooi, schoon en ecologisch gezond oppervlaktewater.

Daarnaast wil Bioniers bijdragen aan de integratie van de mens met zijn natuurlijke omgeving. Dit kan door de natuur in te zetten voor bijvoorbeeld waterzuivering.

Over Bioniers

Bioniers is het eenmansbedrijf van Ir. Adrie Otte. Adrie heeft 25 jaar werkervaring als (senior) adviseur waterkwaliteit, aquatische ecologie en ecologisch ontwerp.

Waar vind u ons

Bioniers

Weg naar Laren 140

7203 HR Zutphen

06-402 152 11

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.