DESIGNED BY JOOMLA2YOU

Ecological Engineering

Waterkwaliteit

Aquatische ecologie

Duurzaamheid

Bioniers is lid van

Bioniers is lid van

Zuiverende kassen

 

Zuiverende kassen

Bioniers voert momenteel een onderzoek uit in opdracht van STOWA naar zogenaamde zuiverende kassen.

 

 

Het idee van zuiverende kassen is niet nieuw. Al in de jaren 70 van de vorige eeuw legde John  Todd in de VS de fundamenten voor zijn zuiverende kassen, die hij Living Machines noemde. Zijn idee was om een compleet ecosysteem in compartimenten te bouwen dat in staat is om afvalwater te zuiveren. Het water doorloopt verschillende compartimenten met elk een eigen ecosysteem. Door de veelheid aan organismen ontstaat een robuust en efficiënt systeem. Todd heeft met zijn bedrijf Ocean Arks ondertussen vele Living Machines gebouwd in de VS, maar ook daarbuiten.

In Hongarije is sinds 1998 het bedrijf Organica actief. Dit bedrijf maakte oorspronkelijk conventionele waterzuiveringssystemen voor de Hongaarse markt. De R&D afdeling van het bedrijf kwam in de loop van de tijd met een nieuw systeem: een combinatie van een Fixed Film Activated Slugde systeem en een Living Machine. Het resultaat is sinds 2007 op de markt en werd door Organica de Food Chain Reactor genoemd. Het bedrijf opereert internationaal en heeft tientallen installaties gerealiseerd in Europa en Azië.

Een van de R&D mensen en de grondleggers van het systeem, István Keneyres heeft Organica verlaten en heeft zijn bedrijf Biopolus opgericht. Biopolus heeft als doel het systeem verder te ontwikkelen en daarnaast te focussen op het creëren van nieuwe grondstoffen uit afvalwater in zogenaamde Biomakeries. En zo zijn er nu twee Hongaarse bedrijven die vergelijkbare systemen produceren.

Grote voordelen van zuiverende kassen zijn, dat zij minder energie gebruiken dan conventionele rioolwaterzuiveringsinstallaties, minder slib produceren en een hogere dichtheid aan actief slib per kubieke meter afvalwater herbergen en daardoor kleiner kunnen zijn dan conventionele actief slib systemen. Daarbij produceren zij geen stank en zijn zij veel aantrekkelijker om te zien dan conventionele rwzi's.

Bioniers onderzoekt of de claims van de fabrikanten kloppen en welke potentie deze systemen hebben. In Hongarije, Frankrijk en vooral in Azië zijn de laatste jaren veel zuiverende kassen gebouwd waarvan meetgegevens beschikbaar zijn.

Het onderzoek wordt ondersteund door 13 waterschappen en gefinancierd door STOWA.

 

Lees het H2O artikel over het onderzoek HIER.

 

Download het rapport HIER.

 

Wat Bioniers doet

Bioniers adviseert, voert onderzoek uit en innoveert. Ook detacheringen behoren tot de mogelijkheden.

Bioniers streeft naar de hoogst mogelijke kwaliteit en bij ons is een afspraak een afspraak.

Missie

Bioniers wil bijdragen aan een schone, leefbare leefomgeving, met name zorg dragen voor mooi, schoon en ecologisch gezond oppervlaktewater.

Daarnaast wil Bioniers bijdragen aan de integratie van de mens met zijn natuurlijke omgeving. Dit kan door de natuur in te zetten voor bijvoorbeeld waterzuivering.

Over Bioniers

Bioniers is het eenmansbedrijf van Ir. Adrie Otte. Adrie heeft 25 jaar werkervaring als (senior) adviseur waterkwaliteit, aquatische ecologie en ecologisch ontwerp.

Waar vind u ons

Bioniers

Weg naar Laren 140

7203 HR Zutphen

06-402 152 11

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.